pondělí 8. února 2010

Balkánský řezník Milošević

21 komentářů:

  1. Proto debatovat se stoupenci spikleneckých theorií má asi tak stejný smysl jako vysvětlovat pravoslavnému význam slova "primát".
    To ano - hlavně, když tomu pojmu "primát" rozumím po svém...:-D Vaše naprosté nepochopení o to, o co se v Jugoslávii jednalo, je známé.

    Jinak Rusko v těch letech administrativně existovalo, jako RSFSR, nicméně s Ruským impériem nemělo nic společného; byla to svazová republika kommunistické Říše zla, v níž Rusové byli spolu s ostatními národy rukojmími.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemá to cenu, ale přesto: Rukojmí koho?

    OdpovědětVymazat
  3. Což byli ethničtí Rusové. Nebylo Rusko náhodou 500 let rukojmím Germánů (Vikingů)?

    OdpovědětVymazat
  4. Vodník: To je zvláštní, jak si každá subkultura (v tvém případě pravoslavná) vytváří své pohádky a mýty. V tomto konkrétním případě se jedná dokonce i o neurčité, pohádkové výrazivo...

    "Sovětských mocipánů."

    OdpovědětVymazat
  5. AJ: Co je na tom pohádkového? Chceš snad říct, že sovětská říše byla "ruská"? Nebo dokonce pravoslavná?

    GP: Rusové to byli hlavně později. Ale to nic neznamená: v Česku nás utiskovali čeští kommunisté, bili čeští policajti a popravovali čeští kati, ten systém ale v sobě nic českého neměl, nota bene byl v podstatě kolonií Sovětského Svazu.

    OdpovědětVymazat
  6. Vodník: Ne pravoslavná, tak jsem to nemyslel. Ale připadá mi, že pro svou potřebu musíš za každou cenu Rusko a Rusy idealizovat. A součástí takové idealisace je také popírání, nebo omlouvání jakýchkoliv, tzn. i skutečných hříchů - prostě jádro toho národa bylo vždy dobré a pokud se octlo na zcestí, tak bylo zneužito "sovětskými mocipány", apd. Toto čisté jádro je pro tebe zdrojem pravoslaví.

    Připomíná mi to postupy národních obrozenců.

    OdpovědětVymazat
  7. Vodník: Sovětská říše byla samozřejmě také ruská.

    OdpovědětVymazat
  8. Vodník: Ani trochu jsem se nestrefil...? OK : )

    OdpovědětVymazat
  9. GP:
    Je to hanebná kombinace obhajoby vraha a spikleneckých theorií, takže ve výsledku smrtící cocktail. Je to podobné, jako kdyby někdo napsal podobný článek o Hitlerovi nebo Stalinovi.
    -------------------------------------
    To je reakce na clanek
    "Milošević pravděpodobně zavražděn"

    Hitler a Stalin nebyli ve vezeni pred "mezinarodnim" soudem a tam s pravdepodobnosti vetsi nez malou otraveni,
    proto to nemuze byt podobne jako:
    "jako kdyby někdo napsal podobný článek o Hitlerovi nebo Stalinovi"

    Doslo k srovnavani nesrovnatelnosti. Pusobi to dojmem ze cim vice ecyklopedickych znalosti GP shromazduje, tim vice ztraci vedomi nekterych souvislosti. Kvantita na ukor kvality? Nektere vyrazy nabyvaji na razanci s vysledkem "smrtici koktejl":-(

    OdpovědětVymazat
  10. S pravdepodobnosti vetsi nez malou to vypada, ze "smrtící cocktail" se lidem uz micha ....
    Palin

    OdpovědětVymazat
  11. AJ: Nestrefil. Tedy co se týče toho "připadá mi, že pro svou potřebu musíš za každou cenu Rusko a Rusy idealizovat" - nemusím, já znám nějaké Rusy (byť ne v Rusku) osobně a opakuji - jako už x-krát před Tebou Petersovi - že žádný rusofil nejsem a Rusy moc nemusím!

    prostě jádro toho národa bylo vždy dobré a pokud se octlo na zcestí, tak bylo zneužito "sovětskými mocipány"
    Jádro toho národa bylo takové, jaké bylo. Určitě ne jednom špatné, barbarské, genocidální a potenciálně bolševické, jak se nám snaží namluvit, Peters, Klvaňa, Doležal a další. Ale sovětism obrátil téměř veškerý jeho positivní potenciál špatným směrem a to, co v něm už špatné bylo, ještě umocnil. Podívej se, jak zacvičil třeba s Židy sionism!

    Sovětská říše byla samozřejmě také ruská
    To nikdo nepopírá. Polský bolševism byl taky polský, maďarský taky maďarský, v NDR taky prušácký, v Rumunsku cikánský a v Albánii balkánsko-hrdlořezský.

    OdpovědětVymazat
  12. To je sranda, vrátím se asi po týdnu a koho tu nevidím: PETERS:))))))))

    To je skutečný úspěch zrušení diskusí. Prostě ho svrbí prsty:)))

    OdpovědětVymazat
  13. Vodník: Když to začneme konkrétně rozebírat, tak se z toho vždycky vykroutíš, ale i náhodnému pozorovateli musí být nápadné, s jakou vervou (pravoslavné) Rusko (a nebo i Srbsko) hájíš, kdežto pro protestantské USA máš většinou jen slova pohrdání : )

    OdpovědětVymazat
  14. i náhodnému pozorovateli musí být nápadné, s jakou vervou (pravoslavné) Rusko (a nebo i Srbsko) hájíš,
    Ano. Harpyje s Kopretinou by zas řekly, že i náhodnému pozorovateli musí být nápadné, s jakou vervou Palestince hájím, kdežto pro Israel... Přitom vysvětlení ja tak jednoduché: ozývám se vždy, kdy je Rusko nebo Srbsko nespravedlivě (podle mě) očerňováno. Za takové očerňování považuji rovnítko mezi "ruský" a "sovětský". Nu a protože massmedia nezahálejí v očerňování Palestinců, musím se disproporčně často vyjadřovat kriticky k Israeli. A protože Doležal, Peters, Fištejn nebo Klvaňa nezahálejí v pomluvách Ruska, musím se ozývat tak často, že to i náhodnému pozorovateli musí být nápadné. Kolikrát jsem musel hájit Řeky? Tuhle, když v souvislosti s hrozícím státním bankrotem Peters podtrhl řeckou pravoslavnost (to si zatím ani Murdochovy nástroje nedovolují!), to byla ale výjimka.
    (Stačí takové konkrétní vykroucení se?)

    pro protestantské USA máš většinou jen slova pohrdání : )
    To nepopírám.

    OdpovědětVymazat
  15. Vodník: OK, řeknu ti to na rovinu. Ocenil bych, kdybys uznal, že jádro našeho národa je minimálně stejně tak dobré, jako to ruské, že náš přínos pro světovou kulturu, včetně umění a techniky je značný, ale že jsme byli podobně jako Rusové nespravedlivě ovládnuti pejzatými trpaslíky. Doufám, že od tebe nežádám příliš! : )

    OdpovědětVymazat
  16. Nepopírám, že Američané do pokladnice lidské kultury také něčím přispěli. Ale ruského přínosu si já osobně cením víc (trpaslíci s tím nemají co dělat, naopak, oni jsou mezi těmi Američany, kteří znamenají mnoho), aniž bych tím chtěl postulovat něco v tom smyslu, že Rusové jsou "objektivně lepší". Ostatně náš spor není o tom, kdo je "lepší", ale že hájím Rusy, když jsou (permanentně) napadáni a že proto ještě nemusím být nějaký neobjektivní rusofil. Má averse k Americe a vlastně k moderní západní kultuře jako takové s tím vlastně moc nesouvisí...

    OdpovědětVymazat
  17. Dodatek: pozorný čtenář (nebo zdatný fízl) by jistě byl s to najít řadu mých "pohrdavých" příspěvků na adresu Rusů a jejich neandrtálské mentality nebo naopak když jsem hájil Američany proti prvoplánovému antiamerikanismu nějakých českých levičáků...

    OdpovědětVymazat
  18. Vodník: To všechno beru, ale přesto se nemohu ubránit pocitu, že hájíš Rusko za každou cenu - místo toho, abys uznal, že sovětské období bylo nedílnou součástí historie Ruska, snažíš se je vyjmout z kontextu a udělat z něj anomálii. To IMHO svědčí o jisté idealizaci toho národa z tvé strany... Ještě jednou, kdo je ten mysteriózní "Sovětský mocipán"? Je ze stejné planety jako třeba "Jižanský otrokář"?

    OdpovědětVymazat
  19. Já netvrdím, že SSSR nebylo součástí dějin Ruska a že se Rusové na něm nepodíleli. RU monarchie byla taky součástí českých dějin a Češi se na ni významně podíleli. Pouze ji nestačili počeštit. Rusové importovanou sovětskou rakovinu výrazně poruštili, ač je to stálo desítky milliony mrtvých. Ale tvrdím se vší rozhodností, že kdyby SSSR nevznikl, nikdy by Rusové na Západ neexpandovali dál než obvykle (Ukrajina, Pobaltí, evt. Finsko), zatímco i kdyby nebyl Hitler, Západ by se do Ruska zase nějakým způsobem cpal. A mimo jiné právě tahleta západní rakovinná rozpínavost je to, co přinesl sovětism do Ruska, resp. to tam neobyčejně umocnil.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně (když už to musí být…): <b>text</b>
Odkaz: <a href = "http://adresa">název odkazu</a>, tedy <a href = ""></a>

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.