pondělí 25. ledna 2010

Ještě k diskussím

14 komentářů:

  1. Blog je zkratka z binary log, a log znamená "deník". Deník sice také žádné komentáře nemá, ale to je tím, že obvykle ani nemá čtenáře; a pokud ano, až po knižním vydání, po mnoha letech.

    OdpovědětVymazat
  2. Blog je zkratka z binary log

    Na tento výklad jsem rovněž narazil, ale pravděpodobnější mi přijde výklad odvozený od [we]blog (přes we blog).

    Na zbytku vysvětlení (zkratka odvozena od log (deník) to nicméně nic nemění.

    Když si člověk přečte to heslo na wikipedii celé, je navíc zřejmé, že význam, který mu přikládá GP, nevystihuje všechny aspekty.

    OdpovědětVymazat
  3. Nepovedený odkaz ještě jednou: [we]blog.

    OdpovědětVymazat
  4. Někteří vidí diskuse jako plky, některým jde třeba o dočasné společenství, které nabízejí. Já patřím určitě do té druhé skupiny.

    Nevadí mi, že 'Astr neumí psát' (ale vadil mi jeho chronický zvyk začínat věty a hlavně nadpisy článků malým písmenem - to jsem ti neodpustil, Astře!) a když GP označí JK za trolla, chápu to především jako výkřik rozmazleného dítěte. Dítěte, které mohlo výše zmíněné společenství vychovat, což se ovšem nyní, po aféře s diskusemi, jeví jako nedosažitelný cíl.

    Myslím si, že by snad pomohla jen přestávka v blogování a nebo nějaká ženská. Pokud počáteční styk s jiným pohlavím intelektuál přežije, většinou se s ním pak dá mluvit.

    OdpovědětVymazat
  5. Ať si Peters dělá, co chce. Byť to bylo sebeabsurdnější, on už si to nějak zdůvodní. Já to akceptuju, je to jeho blog, ale je ho (toho blogu) škoda. Škoda je taky tříštit to společenství do dalšího blogu - mnohem logičtější by bylo vrátit se na Vrbu, ale holt je to jinak...

    OdpovědětVymazat
  6. Na Peterse se hodí Goethe: Herr, die Not ist groß!
    Die ich rief, die Geister, werd' ich nun nicht los!


    Nedokáže si udržet autoritu, takže vede nikdy nekončící válku s trolly. Pokud jde o mne, na svých blozích věnuji 90 % času postům a 10 % diskusím. Není mou povinností na vše reagovat, to bych dopadl jako on.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě k diskussím
    GP pise:
    1. Historie
    Praotcové českého bloggingu (1996–2000), Ondřej Neff a jeho Neviditelný pes, Milan Šmíd a jeho Louč, Miroslav Macek a jeho Viditelný Macek, ani Bohumil Doležal a jeho Události, nikdy diskusse u svých článků neměli a ani je do svých individuálních redakčních systémů nechystali.

    Co vim a co nevim?
    S jistotou ze GP lze, jen nevim zda nevedomky byfse mylne informovan, nebo zda umyslne ?

    V pripade Neffa a jeho Psa mam jeste nekde schovanou vymenu nazoru s nim, kde argumentuje na thema SudetenDeutsche zpusobem, ktery by jiste Peterse potesil. Odsun Nemcu byl zlocin proti lidskosti a jsme li demokracie ci chceme li byt, je to s odsunem zcela jasne.
    Doslovny preklad pokud ho najdu Vam mohu prilozit, ostatne v archivech Psa by kazdy clanek a debaty k nemu mel byt. Jina je skutecnost ze v r96 se jeste s nami ctenari Aston bavil, pozdeji jiz ne a jeste pozdeji docasne zrusil diskuse, aby je po case opet v moderovanejsi versi obnovil. Je znam i otevreny dopis ktery mu napsala Andy. Ostatne i me vyhrady a nesouhlas odepsal ve stejnem stylu o casu, penezich a odmene v podobe sprostaren nekterych pisatelu !
    Jak je to u dalsich Milan Šmíd a jeho Louč, Miroslav Macek s komentari nevim, v pripade Neffa vsam vim ze GP nepopisuje situaci pravdive.

    OdpovědětVymazat
  8. ale ne FSECHNO je u GP spatne:-)
    nektere odkazy jsou prinosne, vysvetlujici, jako i tento odkaz u jeho clanku:
    http://roj.bloguje.cz/527252-jedna-o-vose-druha-o-kose.php#cmt_19
    Odkazy dava samozrejme ty ktere potvrzuji jeho variantu, ze debaty a komentare jsou tak akorat na dve veci:-(, ale i tak se clovek docte zajimavosti, ktere by z Peterse nevypadly ani kdyby bylo v CR zemetreseni nebo ve volbach zvitezila DS :-(
    A stejne jako nektere zajimave odkazy na informace, slohem jine nez ty vlastni ktere On sam vlastni jsou jiste prinosem, stejne tak mohou byt prinosem i commenty a prispevky k thematu v diskusi:-)
    Vsak nikoli u GP:-(
    Se zabejcil
    a fsechno marno
    howk

    OdpovědětVymazat
  9. No já soboně s Petersem v v lecčem (ohledně diskusí) souhlasím.

    Obecně je problémem internetových diskusí neschopnost a nebo neochota některých diskutujících k určité sebekontrole. Diskuse není vedle sebe vršenými názory, ale má smysl pouze pokud v ní probíhá interakce mezi spoluhráči. Pokud se diskutující nakonec neshodnou na určitém společném jmenovateli, nemá to dlouhodobě pro ty kteří opravdu chtějí diskutovat, ne jen klábosit a nebo si vylévat emoce, smysl. A pokud to nemá smysl pro provozovatele diskusního prostoru, tak je konec celkem nasnadě....

    OdpovědětVymazat
  10. I zaverecne pan Jezovec pravil
    odpurcum diskusi naladu spravil:

    A pokud to nemá smysl pro provozovatele diskusního prostoru, tak je konec celkem nasnadě....

    To jste udelal Petersovi radost:-)
    A mate pravdu i v tom, ze pokud neni spolecny jmenovatel, pak snadno jedena rec o vose, druha o kose:-(
    V takovem pripade informacni moudro pana Blogu ci autora clanku nad temi srackami neposkvrnene zari, ..
    a vitezne se autor tvari
    vse jasne jako v slabikari
    vyzyvam Vas proto smele
    venujte se clanku cele
    a s komentari do prdele...

    OdpovědětVymazat
  11. Neffův Pes samozřejmě diskusi od začátku měl, jednu kontinuální, teprve později došlo k rozdrobení ke článkům a tim rozmělnění jakýchkoli souvislých myšlenek. Taky jsem tam začínal.
    A jelikož součástí NP byla tehdy i rubrika BL, která měla kontinuální fórum rovněž, byly tam diskuse dokonce dvě. To je totiž jedna z výhod komentářů, fungují jako OOOO, pokud si autor (zpravidla) nepamatuje přesně.

    OdpovědětVymazat
  12. >Pokud se diskutující nakonec neshodnou na určitém společném jmenovateli, nemá to dlouhodobě pro ty kteří opravdu chtějí diskutovat, ne jen klábosit a nebo si vylévat emoce, smysl.

    Klábosit, vylévat emoce ne. Ale požadavek na společné shodě je příliš silný. Kolikrát je cenné i to, že vůbec zjistíte, že někdo může mít takový názor. Názory se těžko mění mezi dvěma posty. Vliv diskuse se v názorech stran projeví až po čase.

    OdpovědětVymazat
  13. Myslel jsem spolecny jmenovatel pravidel diskuse. Treba: netapetovat, neklabosit (tj. nenapsat do prvniho okynka co na strance uvidim prvni vec co mi slina na jazyk prinese) ale reagovat na to co bylo napsano kdyz pisu do diskusniho vlakna, elementarni typograficka uprava (kaslani na typografii je pohrdanim ostatnimi diskutujicimi) atd atd

    OdpovědětVymazat
  14. cnemo presne:-)
    Kolikrát je cenné i to, že vůbec zjistíte, že někdo může mít takový názor..... az po...Vliv diskuse se v názorech stran projeví až po čase.

    A stale dokola. Rokem96 u Neffa pocinaje, pres Sprchu a dalsi blogy lide se nemohou dohodnout jak ma vypadat spravny komentar:-(
    Treba nazor jak ma vypadat komentar spravne "typograficky". Jsou lide kteri to tam namasti jak jim to prijde pod prsty, typograficky neprehledne ale ma to myslenku a nazor, jini to maji jako z ucebnice a hovno hovno, kde nic tu nic. Nejen ze se na Internetu schazi 16 leti s 60 letymi a jiskry letaji, coz by se na ulici stat nemohlo, horsi je ze se na Internetu setkavaji lide az slabomyslni, kteri konci u spravne slozenych pismenek a dal uz nic a jini kterym to pali.
    Domluva pak podle toho vypada kdyz obvykle blby chytreho napada.
    Pro priklad nechodme daleko, treba Sprcha kdy forma zvitezila nad myslenkou mnokrat a mnozi vyobcovani byli z nasich rad :-(
    Vyrok: "banky jsou duty, bude to kruty" v dobach blahobytu byly od Taborskeho ci neckare brany jak off topic, jako neslusnost, potazmu vrcholnou sprostarnu atd atd
    Pritom informacni hodnota radove presahovala uhlazene plky nekterych gramaticky ciste se vyjadrujicich a nic nerikajicich:-(
    Jsou proste nekteri na Internetu kteri by hovno nenepsali ani za pytel sracek, to ale jeste neznamena ze nemaji v hlave nasrano.
    Slusnost jakoz i neslusnost maji ruzne podoby.
    Proste na Internetu se obcas setkava FSECHNO !
    Tomu se neda zabranit. Neslusnosti a trollovani se resi vyhazovem ci zakazem vstupu, jenze i tak se ozyvaji vykriky nesouhlasu. Admin je panem blogu a co jeden povazuje za prekroceni hranice, jiny toleruje.
    Ze tu opakuji trivialnosti?
    Ano je to preci tak proste, i v zivote neinternetovem plati, ze na dovolene v Mexicu nebudeme v mistni restauraci rvat ze jsou shit hospoda kdyz nenabizi vepro knedlo zelo.
    A tak podnetnym vymenam a komentarum ZDAR :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně (když už to musí být…): <b>text</b>
Odkaz: <a href = "http://adresa">název odkazu</a>, tedy <a href = ""></a>

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.