středa 27. ledna 2010

Kant a thomisté

12 komentářů:

  1. GP zduraznuje predevsim onu pasaz kde se jedna o "viru".
    Biskup Williamson se ovsem dopousti jeste dalsiho "zlocinu". Mimo pochybovani o 6 millionech on zpochybnuje i existenci samotneho Israelskeho statu a to takovym zpusobem, ze jej zatim nelze(*)za to postavit pred soud jak za 6millionu.

    Posudte sami:
    Panet: The state of Israel: Does it have religious or political legitimacy?

    Williamson: The question is obviously delicate. Let us say that many people believe it is legitmate. This does not necessarily mean that it is.
    -------------------------------
    (*)zatim na zpochybnovani Israele neni zakon, ktery by umoznil odsoudit stejne jako za zpochybnovani 6millionu. Jako nejpodstatnejsi problem sveta by tato nedostatecnost mela byt napravena.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě se JE možno dospět ke konceptu 'Boha' intelektuálně. Ovšem pouze v té nejobecnější rovině, kdy už jsou rozdíly mezi názvoslovím náboženství a fyziky v podstatě zanedbatelné.

    Jestliže se ale jedná o Boha v rámci křesťanské teologie, tzn. neoddělitelně spojeného s Ježíšem, je IMHO takové intelektuální poznání nemožné a nebo je přinejmenším často uplatňováno nedůsledně.

    OdpovědětVymazat
  4. Alexi jak vidis a ctes podle biskupa, jedine za predokladu ze zlikvidujes Kanta:-)
    (Kant: he’s a criminal of the first order. A criminal.)
    Kant by mohl byt idelanim prikladem jakej v tom ma filosofie gulas. Biskup a zde jeho nazor na Kanta jako jeden krajni priklad a jini lide kteri pri vysloveni toho jmena omdlevaji obdivem. Coz samozreme neni jediny priklad. Co slavny filosof to 2 tabory,priznivcu a odpurcu. Sveho casu v dobach sveho mladi jsem mel obdobi kdy byt filosofem bylo mojim pranim. Nepatril k tomu na bydleni sud
    ale fascinovala me predstava kontinuelni valky s lidmi jinych nazoru:-) A to fsechno bez mrtvol. Fantastickej zivot i smrt. Ke smrti obvykle patri to ze telo je opotrebovano, casto na sracku,vetsina dusi vsak cisty nepopsany papir. Ne tak u filosofa, tam je jak telo tak i duse na sracku.
    A to tu musim presentovat i poznatek v podstate utajovany. Ze velci filosofove i kdyz se dozili vysokeho veku, nikdy nemeli mozek na sracku vlivem Alzheimera, proste mozek nabitej i rozervanej tolika nazory, pochybnostmi, poznatky funguje az to posledni kapky krve.
    Ale zpet k Bohu pres biskupa.
    Zatim je hej, se jen nekteri neznabozi brani priznat ze veri a na co veri kdyz neveri.
    Rysuje se ze bude hure. prave na New Zealand jakysi poslanec-kyne chce prosadit plna lidska prava i pro SIMPANZE kterym byla pry nezpochybnitelne prokazana vyssi mozkova cinnost.
    Predstava ze Simpanz na Boha veri kdezto GP ne me zacina znepokojovat :-(
    howk

    OdpovědětVymazat
  5. Leon Kreutzfeld29. ledna 2010 v 17:48

    Jestli to zde nekoho zajima, zemrel Howard Zinn, historik, disident a humanitarni bombarder z WW2. Vedle Chomskeho jedna z nejvyraznejsich postav americkeho disentu. Jeho People's History of the United States je klasika. RIP

    OdpovědětVymazat
  6. LK: Děkuji p. Kreutzfelde. Také jsem to zaregistroval, spolu se smrtí Jerome Davida Salingera.

    OdpovědětVymazat
  7. The Catcher in the Rye jsem četl někdy ve dvaceti letech, byla to vůbec jedna z prvních věcí v angličtině, co jsem kdy četl; tuším, že mě zaujalo čtení ukázek na BBC World Service a s překvapením jsem zjistil, že je to k mání v některé pražské knihovně.

    Pozoruhodný román. Dost věcí si pamatuju dodnes, třeba jak hlavní hrdina nekriticky vypráví o své malé sestřičce, tuším, Phoebe.

    OdpovědětVymazat
  8. J.D.Salinger, jeho zivotopis jakoz i jeho rekordni kniha (120 million copis worldwide) je zminovan i v novinach Klokanie:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Já si, pane Pecino, zase pamatuju pasáž: "Přišel jsem do baru a okolo mě byly miliony kreténů".

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji Starý pane, že jste našel a oživil znovu to téma. Já jsem byl líný článek hledat.

    Chtěl jsem jen panu Pecinovi napsat, že jsem četl Salingera zhruba také když mi bylo kolem 20ti. Pamatuji si, že to byl stříbrný Penguin : )

    OdpovědětVymazat
  11. A taky jsem si vzpomněl, jak hlavní hrdina uvažuje na koleji nad tím, že když si jeho spolubydlící zpívá ráno v koupelně, je určitě teplej. Asi bych si vybavil další detaily, ale musel bych si to znovu přečíst, abych si je spojil s tímhle románem.

    OdpovědětVymazat
  12. The Catcher in the Rye
    (dovoluji si doplnit o charakteristiku, ktera zvitezila zde na Internetove debate)
    ------------------------------------------
    Holden Caulfield
    Holden is by far the most complex character in the book (arguable the only complex character). He serves three major purposes in the novel. Firstly, he stands as a critic of society, taking a stance against phoniness, hypocrisy, obscenity, and passiveness. Secondly, he is an adolescent, caught between the worlds of childhood and adulthood. In this position, he demonstrates the need for maturity as well as the need for honesty and integrity.

    With relation to the plot of the novel, Holden stands as a sort of anti-hero. He makes no large contributions to society, slays no dragons, and achieves no tangible goals. Instead, Holden can be seen as an existentialist hero. He gives himself the impossible task of fighting society's phoniness, and in the end commits to that task wholeheartedly.
    --------------------------------

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i>text</i>
Tučně (když už to musí být…): <b>text</b>
Odkaz: <a href = "http://adresa">název odkazu</a>, tedy <a href = ""></a>

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.